Wielkanocna babka mocno cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i ocieramy z niej skórkę, sok wyciskamy tak, aby uzyskać 1/4 szklanki. Do soku dolewamy olej
2.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier cały czas ubijając na puszystą masę.
3.Mikser zamieniamy na ręczną ubijaczkę, dodajemy po jednym żółtku, następnie partiami na przemian przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i produkty płynne (sok + olej)
4.Na koniec dodajemy otartą skórkę, chwilę jeszcze ubijamy, aby upewnić się, że wszystkie składniki są dobrze połączone.
5.Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym, pieczemy 40min w 170st. na termoobiegu. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy białym lukrem.
Komentarze