WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z ODWRÓCONĄ KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

PUSZYSTA BABA IDEALNA NA STÓŁ WIELKANOCNY

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -0.5 KG.MĄKI PSZENNEJ
    -3 SZKL. MLEKA
    -1/4 KOSTKI ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
    -0.5 SZKL.CUKRU
    -1 OP.CUKRU WANILIOWEGO
    -1/2 KOSTKI MASŁA LUB MARARYNY
    KRUSZONKA:
    - 1/4 SZKL.CUKRU
    -1/4 KOSTKI MASŁA LUB MARGARYNY
    -1 SZKL.MĄKI PSZENNEJ
    - 2 OP.CUKRU WANILIOWEGO
    -1 ŁYŻECZKA CYNAMONU

Wielkanocna baba drożdżowa z odwróconą kruszonką cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN:

    - MLEKO PODGRZEWAMY RAZEM Z MASŁEM -ODSTAWIAMY.
    -KRUSZYMY DROŻDŻE,WSYPUJEMY CUKRY I MĄKĘ
    -WYRABIAMY ( JA MIKSOWAŁAM )


    - CIASTO OD RAZU PRZELEWAMY DO FORMY NA BABKĘ
    (CIASTO MA BYĆ DOSYĆ LEJĄCE)
    -JA UŻYŁAM FORMY SILIKONOWEJ
  • 2. KRUSZONKA:

    - WSZYSTKIE SKŁADNIKI DŁOŃMI UCIERAMY RAZEM
    -DODAJEMY CYNAMON O ODSTAWIAMY
    BABKĘ W FORMIE SMARUJEMY MLEKIEM
    POSYPUJEMY OBFICIE KRUSZONKĄ


    PIEC ROZGRZEWAMY DO 160 C ( TERMOOBIEG)
    I PIECZEMY OK 40 MIN.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy