Wielkanocna baba cytrynowa na oleju i ksylitolu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksujemy białka ze szczyptą soli. Miksujemy żółtka z ksylitolem na puch Przesiewamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanych żółtek. Dodajemy olej ( rzepakowy ma neutralny smak, a przy tym zawiera wiele cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych) i teraz mieszamy już tylko łyżką. Formę do babki okrągłą z rowkami smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy ( jest lejące jak widać ) Na koniec łyżką lub widelcem wygładzamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Do garnuszka wlewamy wodę i wkładamy miseczkę z czekoladą i mlekiem ( rozpuszczamy w kąpieli wodnej ). Ostudzoną babkę polewamy czekoladą i dekorujemy gwiazdkami żółtymi Wygląda bosko . super smakuje i na stole Wielkanocnym pięknie się prezentuję .
Komentarze