Wielkanocna baba cytrynowa na oleju i ksylitolu

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wielkanoc czas radości i zadumy . Każdy z nas na święta robi pyszne smakołyki by dogodzić naszym rodzinom . Tym razem będzie to babka cytrynowa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szk ksylitolu
    3/4 szk oleju rzepakowego Rapso
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jaja
    1 szk mąki pszennej typ 500
    1 szk mąki ziemniaczanej
    skóra starta z całej cytryny
    sok z cytryny
    Dodatkowo:
    2 czekolady mleczne
    2 łyżki mleka
    dekoracyjne gwiazdki żółte
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielkanocna baba cytrynowa na oleju i ksylitolu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy białka ze szczyptą soli. Miksujemy żółtka z ksylitolem na puch Przesiewamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanych żółtek. Dodajemy olej ( rzepakowy ma neutralny smak, a przy tym zawiera wiele cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych) i teraz mieszamy już tylko łyżką. Formę do babki okrągłą z rowkami smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy ( jest lejące jak widać ) Na koniec łyżką lub widelcem wygładzamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Do garnuszka wlewamy wodę i wkładamy miseczkę z czekoladą i mlekiem ( rozpuszczamy w kąpieli wodnej ). Ostudzoną babkę polewamy czekoladą i dekorujemy gwiazdkami żółtymi Wygląda bosko . super smakuje i na stole Wielkanocnym pięknie się prezentuję .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować