Wiejskie pieguski z cukinii i selera

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczone na patelni placki na bazie ziarnistego serka wiejskiego z dodatkiem cukinii oraz korzenia selera, a także ziarenek maku. Potrawa w wersji fit z przyjemnym aromatem przypraw korzennych.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g ziarnistego serka wiejskiego
    400 g cukinii
    100 g obranego selera korzeniowego
    2 – 3 obrane ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oliwy lub oleju
    2 jajka
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    4 – 5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżeczki suchego maku niebieskiego
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Wiejskie pieguski z cukinii i selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiejskie pieguski z cukinii i selera 1. Do miski przełożyć serek, starte na grubych oczkach tarki jarzynowej cukinię i seler oraz posiekany czosnek – wymieszać.
  • Wiejskie pieguski z cukinii i selera 2. Następnie wsypać natkę pietruszki, mak, kminek, owoce kolendry i imbir. Wbić jajka, wlać oliwę/olej, dodać proszek do pieczenia i mąkę. Składniki dokładnie wymieszać, całość doprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę odłożyć na 10 – 15 min.
  • Wiejskie pieguski z cukinii i selera 3. Na suchą, rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 32 średniej wielkości placki – pieczone na patelni o średnicy 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować