Wiejskie omlety

0 (0 ocen)

Najprostsze omlety na świecie. Z wiejskich jajek, z szynką, pieczarkami i pomidorem. Idealne na syte śniadanie!

Składniki:

  • Na 1 szt:

    2 łyżki masła
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    Sól
    Pieprz
    Kilka plastrów szynki
    1 pomidor
    2 pieczarki

Wiejskie omlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę oraz pomidora kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Energicznie mieszamy trzepaczką Az powstanie nam jaśniejsza piana. W ten sposób dobrze napowietrzymy omlet. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka i delikatnie potrząsamy w przód i w tył patelnią. Brzegi omleta podgarniamy delikatnie do środka. Na wierchu układamy dodatki tak aby wtopiły się w omlet. Gdy całość dobrze stężeje odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu składamy na pół o przekładamy na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy