Wiejskie hamburgery

0 (0 ocen)

Moje domowe hamburgery, mąż za nimi przepada!

Składniki:

  • Kotlety:
    1/2kg pieczeni / łopatki wieprzowej
    2 ząbki czosnku
    1 czerwona cebula
    1 jajko
    2 kromki weka pszennego namoczonego w wodzie
    sól, pieprz do smaku
    bułka tarta do panierki
    tłuszcz do smażenia

    Sałatka:
    8 liści kapusty pekińskiej
    1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki majonezu
    1 ząbek czosnku
    1 mała papryka czerwona
    sól, pieprz

    Sos majonezowo – musztardowy:
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    Pieprz, ostra papryka do smaku

    Dodatkowo:
    Bułki do hamburgerów
    1 pomidor pokrojony w plastery
    plasterki sera żółtego
    liście sałaty zielonej
    ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiejskie hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso zmielić wraz z cebulą czerwoną oraz namoczonym i odsączonym wekiem, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, wyrobić i przyprawić do smaku. Opanierować w bułce tartej. Smażyć cienkie kotleciki, wielkości bułki.
  • sałatka 2. liście kapusty pekińskiej drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, połączyć z majonezem, jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku.
  • 3. Wykonać sos majonezowo-musztardowy: majonez wymieszać z musztardą, doprawić do smaku.
  • 4. Bułki do hamburgerów przekroić wzdłuż, jednak tak by nie były przecięte do końca. Podgrzać nad parą wodną (ja zagotowuję wodę w garnku, układam bułki na sitku i przykrywam)
  • 5. Ciepłe bułki posmarować sosem majonezowo - musztardowym, ułożyć liść sałaty, kotlet, plasterek sera żółtego, posmarować ketchupem, nałożyć sałatkę warzywną i plasterek pomidora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować