Wiejska zapiekanka makaronowa z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aby uzyskać twardość al dente.
2.Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w większe kawałki, a kiełbasę w grubsze plasterki.
3.Na odrobinie oliwy smażymy cebulę, dodajemy do niej kiełbasę i czekamy, aż wypuści zawarty w niej tłuszcz. Następnie dodajemy pieczarki, paprykę i dusimy do miękkości. Odparowujemy ewentualny nadmiar wody.
4.Makaron mieszamy z zawartością patelni, dodając do niego majeranek, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę ser feta oraz pokrojone w paseczki liście bazylii. Umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
5.Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch zapiekanki.
6.Śmietanę, mleko, przecier pomidorowy, majonez, jaja łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Tak przygotowanym sosem polewamy równomiernie zapiekankę.
7.Pieczemy przez 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, pod koniec pieczenia ściągamy pokrywę naczynia, aby ser się nieco zarumienił.
Komentarze