Wiejska zapiekanka - cottage pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulę ze startą marchewką, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i po chwili mięso.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą, wędzoną papryką.
Ziemniaki odcedzamy i studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy starty ser, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do mięsa dodajemy miód i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy, jeśli mięso jest zbyt suche, dodajemy pół szklanki bulionu wołowego.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, na nie ziemniaki, robimy esy - floresy widelcem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, termoobieg, grzanie z góry. Zapiekankę pieczemy przez pół godziny. Podajemy z ulubioną surówką.
Komentarze