Wiejska zapiekanka - cottage pie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sycąca i rozgrzewająca potrawa, idealna na jesienne obiady.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
    2 białe cebule
    4 ząbki czosnku
    50 g masła
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka wędzonej, ostrej papryki
    1 kg ziemniaków
    100 g żółtego sera
    pół gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki śmietany
    1 marchewka

Wiejska zapiekanka - cottage pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie.

    Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulę ze startą marchewką, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i po chwili mięso.

    Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą, wędzoną papryką.

    Ziemniaki odcedzamy i studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy starty ser, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    Do mięsa dodajemy miód i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy, jeśli mięso jest zbyt suche, dodajemy pół szklanki bulionu wołowego.

    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, na nie ziemniaki, robimy esy - floresy widelcem.

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, termoobieg, grzanie z góry. Zapiekankę pieczemy przez pół godziny. Podajemy z ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy