Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

Niezwykle aromatyczna, a jednocześnie bardzo prosta zupa, odpowiednia na obiad w chłodne dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ziemniaki - 400 g
    cebula - 2 szt.
    surowy wędzony boczek - 100 g
    marchewka - 2 szt.
    pietruszka – 1 szt.
    seler - ¼ szt.
    mąka tortowa - 2 łyżki
    olej rzepakowy - 2 łyżki
    masło klarowane - 2 łyżki
    czosnek - 3 ząbki
    liść laurowy - 1 szt.
    majeranek - 1 łyżka
    mielony kminek - 1 łyżeczka
    ziele angielskie - 2 szt.
    suszona natka pietruszki - 1 łyżeczka
    suszone grzyby - 8 szt.
    sól – do smaku
    grubo mielony czarny pieprz - do smaku
    bulion drobiowy - 2 l
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka

Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukane grzyby, zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na godzinę. Następnie gotuję w wodzie w której się moczyły. Grzyby mają być ugotowane, ale nie rozgotowane. Odstawiam do przestygnięcia.
  • 2. W garnku rozgrzewam masło klarowane i olej, dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę, aż będzie lekko złota. Dodaję pokrojoną w marchewkę, seler, pietruszkę i boczek, smażę przez chwilę. Następnie dodaję mąkę i jeszcze przez chwilę smażę.
    Wlewam powoli zimny bulion, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
  • 3. Wkładam do garnka z zupą liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję , aż będą miękkie.
  • 4. Ugotowane grzyby kroję na mniejsze kawałki i razem z wywarem przekładam do zupy u jeszcze przez chwilę gotuję na wolnym ogniu.
  • 5. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Porady

*przepis z książki Roberta Makłowicza „Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku”. W oryginalnym przepisie zupa była doprawiona 4 łyżkami kwaśnej śmietany i 2 łyżkami octu jabłkowego, ja z tego zrezygnowałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Austriacka Obiad

Podobne przepisy

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-03i5ioe

To może cię zainteresować