Są bardzo chrupiące,ale mało słodkie.Można obtaczać w orzechach,maku...Kiedyś kupowane przez mamę w jednej z najlepszych cukierni-dziś ich sekret już odkryty przeze mnie :)Moje są małe,ale kto co lubi
Wianuszki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną i wyrobić ciasto.
2. Ciasto podzielić na małe kawałki, z każdego utoczyć wałeczek o grubości ok.0,5-1cm. Z części wałeczka uformować niewielkie kółko, a pozostałym ogonkiem owinąć je tak, by powstał wianuszek. Wianuszki maczać w rozbitym jajku i cukrze waniliowym zmieszanym ze zwykłym cukrem lub makiem lub orzechami.
3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni, wianuszki układać w pewnej odległości od siebie (wianuszki nieznacznie urosną) na wysmarowanej tluszczem blasze lub papierze do pieczenia i piec ok. 10-15 minut (do zrumienienia).
Komentarze