Wianuszki waniliowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są bardzo chrupiące,ale mało słodkie.Można obtaczać w orzechach,maku...Kiedyś kupowane przez mamę w jednej z najlepszych cukierni-dziś ich sekret już odkryty przeze mnie :)Moje są małe,ale kto co lubi

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 4 szklanki
    - śmietana kwaśna: 1 szklanka
    - drożdże: 2 dekagramy
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło/margaryna: 25 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - cukier kryształ, mak, orzechy do obtaczania: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wianuszki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną i wyrobić ciasto.
    2. Ciasto podzielić na małe kawałki, z każdego utoczyć wałeczek o grubości ok.0,5-1cm. Z części wałeczka uformować niewielkie kółko, a pozostałym ogonkiem owinąć je tak, by powstał wianuszek. Wianuszki maczać w rozbitym jajku i cukrze waniliowym zmieszanym ze zwykłym cukrem lub makiem lub orzechami.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni, wianuszki układać w pewnej odległości od siebie (wianuszki nieznacznie urosną) na wysmarowanej tluszczem blasze lub papierze do pieczenia i piec ok. 10-15 minut (do zrumienienia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować