Wianuszek z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli i z cukrem. Cały czas ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać sok z cytryny i roztopione i przestudzone masło. Dobrze razem wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec 35 min w 180 st C. Ostudzić. Przekroić na pół.
2.KREM
Budyń ugotować z cukrem i cukrem waniliowym w 1 szklance mleka. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno na końcu dodając cukier puder.
Masło ucierać mikserem dodając przestudzony budyń. Dobrze wymieszać. Następnie cały czas ubijając dodać ubitą śmietankę. Wymieszać.
3.Kiwi obrać i pokroić na plasterki. 2 łyżki masy odłożyć. Połowę masy rozsmarować na dolnej części ciasta. Na to poukładać pokrojone 2 kiwi. Przykryć pozostała masą i drugim krążkiem ciasta. Na wierzchu rozsmarować odłożoną masę i poukładać kiwi.
Komentarze