Wianuszek orzechowo-jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne dla tych którzy dbają o linię

  • 50 min

Składniki:

  • 8 dag łuskanych orzechów włoskich
    3 duże jabłka
    2 łyżki soku z cytryny
    20 dag masła lub margaryny
    8 dag cukru
    4 jajka
    30 dag mąki
    2 łyżki mleka
    otarta skórka z 1/2 cytryny
    1/3 aromatu waniliowego
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    odrobina tłuszczu do formy
    tarta bułka do formy

Wianuszek orzechowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać orzechy włoskie. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, miąższ podzielić na małe cząstki. Aby owoce nie ściemniały należy skropić je sokiem z cytryny.
    Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem na puszysta masę. Podczas ucierania wbijać kolejno jajka, dodając je na przemian z mąką. Wlać mleko, dodać aromat waniliowy oraz startą skórkę z cytryny. Na końcu połączyć całość z reszta mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Dodać 3/4 jabłek oraz tyle samo orzechów.
    Nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką formę "wieńcową". Przełożyć ciasto do formy, wyrównać powierzchnię, wysypać na nią resztę jabłek i orzechów. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40-45 minut w temperaturze 175'C.
    Upieczone ciasto pozostawić przez 20 minut w formie. Wyjąć, odłożyć do przestygnięcia.

Porady

Jeśli ciasto za bardzo zrumieni się z góry, w drugiej fazie pieczenia należy przykryć je papierem pergaminowym. Wianuszek będzie bardziej aromatyczny, jeśli po upieczeniu w kilku miejscach nakłujemy go drewnianym patyczkiem i nasączymy likierem lub sokiem pomarańczowym.

Komentarze

Podobne przepisy