Wianek drożdżowy z marmoladą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny wianek drożdżowy z nadzieniem dżemowym, idealne ciasto na śniadanie do kawy, na podwieczorek......SMACZNEGO!!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże świeże 5 dag,
    mleko letnie 2 szklanki,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    cukier 1 szklanka,
    olejek rumowy 2 krople,
    sól 1 szczypta,
    jajka 3 sztuki "L",
    mąka tortowa 70 dag,
    marmolada 500 gram,
    woda do posmarowania 1/2 szklanki,
    puder cukier - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wianek drożdżowy z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wianek drożdżowy z dżemem 1. Do misy robota wkruszyć drożdże, wymieszać z letnim mlekiem, łyżką cukru, mąki i zostawić do podrośnięcia na 30 minut.

    Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka, wlać resztę mleka z olejem, olejek rumowy i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia.
  • Wianek drożdżowy z dżemem 2. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, (zostawiłam kawałek ciasta do małej keksówki) .
  • Wianek drożdżowy z dżemem 3. Posmarować marmoladą, zwinąć w roladę.
  • Wianek drożdżowy z dżemem 4. Włożyć do formy silikonowej 26 cm z kominkiem, posmarować wodą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut.
  • Wianek drożdżowy z dżemem 5. Przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować