Jest to zdrowsza wersja pizzy i łatwa do przygotowania. Doskonała z Twoim ulubionym serem np. aromatycznym Comté, Gruyère czy Mozzarella. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z EkoQuchni. Polecam!
Whole grain pizza prosta i chrupiąca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawiamy do wyrośnięcia na ½ godziny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę, i sól i dodając stopniowo ciepłą wodę wyrabiamy ciasto (ręcznie około 10 min). Odstawiamy na 1 godz. Pamiętajmy że im gęstsze ciasto, tym cieńsza pizza.
2.Cebule przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Na patelni topimy masło,wkładamy liść laurowy i smażymy przez 3 minuty na małym ogniu. Dodajemy cebule, posypujemy tymiankiem i razem przez chwile smażymy, po czym dodajemy marchewkę drobno pokrojoną np. w paseczki. Solimy, wrzucamy ziarenka pieprzu i pieczemy tak przez około 15 minut często mieszając.
Sos: Czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego pojemnika razem z pomidorami( jeśli świeże, to bez skórki) i przyprawami i miksujemy.
W tym czasie wstawiamy do piekarnika kamień do pieczenia( jeśli mamy) i nagrzewamy w temp. 250 przez 30 – 40 min.
3.Po godzinie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na połowę, jedną część kładziemy na łopatce lub bezpośrednio na blaszce do pizzy i formujemy palcami okrągły placek.
Wierzch smarujemy połową sosu i kolejno nakładamy składniki: cebulkę z marchewka, oliwki i ser.
Pieczemy około 10-15 minut.
4.Po upieczeniu możemy dodać świeże warzywa jak np. pomidor, paprykę czy bardzo zdrowe kiełki.
Pizze polecam podawać razem z orzeźwiającą sałatką.
Smacznego!
Komentarze