Whole Grain Pizza Prosta i Chrupiąca

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest to zdrowsza wersja pizzy i łatwa do przygotowania. Doskonała z Twoim ulubionym serem np. aromatycznym Comté, Gruyère czy Mozzarella. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z EkoQuchni. Polecam!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - CIASTO:: 1 sztuka
    - mąka pszenna razowa typ 2000: 100 gramów
    - mąka pszenna typ 500: 100 gramów
    - mąka orkiszowa: 50 gramów
    - świeże drożdże: 30 gramów
    - ciepła woda: 0.5 szklanki
    - cukier brązowy: 0.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek extra vergine: 25 mililitrów
    - otręby żytnie: 1 łyżeczka

    - Sos:: 1 sztuka
    - puszka całych pomidorów lub 4 świeże bardzo dojrzałe: 1 sztuka
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - sól morska: 1 łyżeczka
    - świeżo zmielony czarny pieprz: 1 szczypta
    - oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn i bazylia 10 listków: 2 szczypty

    - Dodatki:: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - marchewka: 1 sztuka
    - oliwki zielone z marynaty, kilka: 8 sztuk
    - tymianek: 2 łyżeczki
    - kilka ziaren kolorowego pieprzu: 5 sztuk
    - sól morska: 1 szczypta
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - ser ementaler: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Whole grain pizza prosta i chrupiąca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawiamy do wyrośnięcia na ½ godziny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę, i sól i dodając stopniowo ciepłą wodę wyrabiamy ciasto (ręcznie około 10 min). Odstawiamy na 1 godz. Pamiętajmy że im gęstsze ciasto, tym cieńsza pizza.
  • Whole Grain Pizza Prosta i Chrupiąca 2. Cebule przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Na patelni topimy masło,wkładamy liść laurowy i smażymy przez 3 minuty na małym ogniu. Dodajemy cebule, posypujemy tymiankiem i razem przez chwile smażymy, po czym dodajemy marchewkę drobno pokrojoną np. w paseczki. Solimy, wrzucamy ziarenka pieprzu i pieczemy tak przez około 15 minut często mieszając.
    Sos: Czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego pojemnika razem z pomidorami( jeśli świeże, to bez skórki) i przyprawami i miksujemy.

    W tym czasie wstawiamy do piekarnika kamień do pieczenia( jeśli mamy) i nagrzewamy w temp. 250 przez 30 – 40 min.
  • Whole Grain Pizza Prosta i Chrupiąca 3. Po godzinie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na połowę, jedną część kładziemy na łopatce lub bezpośrednio na blaszce do pizzy i formujemy palcami okrągły placek.
    Wierzch smarujemy połową sosu i kolejno nakładamy składniki: cebulkę z marchewka, oliwki i ser.
    Pieczemy około 10-15 minut.
  • Whole Grain Pizza Prosta i Chrupiąca 4. Po upieczeniu możemy dodać świeże warzywa jak np. pomidor, paprykę czy bardzo zdrowe kiełki.
    Pizze polecam podawać razem z orzeźwiającą sałatką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować