Ciastka Węzły żeglarskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest podobne do chrustu, ale bardziej zwarte, mimo że równie kruche. Jest to doskonały przepis na zakończenie karnawału, szczególnie na Tłusty czwartek

  • 60 min

Składniki:

  • • 125 g masła
    • 125 g cukru
    • 3 jajka
    • 2 łyżki rumu
    • 450 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka mąki do pieczenia
    • szczypta soli
    • 1 litr oleju do smażenia
    • cukir puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Ciastka węzły żeglarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Utrzeć masło z cukrem i szczyptą soli, i dodawać po jednym jajku oraz rum.
    • Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, przemieszać na wolnych obrotach.
    • Ciasto schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
    • Kulę ciasta podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 0,5cm i pociąć radełkiem na paski o długości 10-12 cm i szerokości 1 cm.
    • Na każdym pasku zawiązać węzeł.
    • Rozgrzać olej i smażyć po kilka sztuk na złoty kolor.
    • Wyjmować na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
    • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Dodatek alkoholu sprawia, że nie chłoną dużo tłuszczu, można sobie więc pozwolić na kilka sztuk, ręka jednak sięga po więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować