Wesołe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kakao rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
2.Schłodzoną kremówkę ubić z wanilią i sokiem z cytryny, serek mascarpone wymieszać z cukrem i połączyć z ubitą śmietaną,
3.W naczyniu w którym przygotowujemy deser (ja używam keksówkę) na dno ułożyć biszkopty. Skropić kakao i położyć połowę serka. Przykryć biszkoptami, znowu skropić kakao i położyć resztę serka.
4.Górę polać polewą kakaową (można użyć gotowej kupionej w sklepie lub zrobić samemu: masło 100g, cukier 100g, 2 łyżki mleka, 30g kakao- wszystko włożyć do rondelka i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Deser wstawić na 2 godziny do lodówki.
5.Wyjąć z lodówki pokroić na kwadraty i udekorować. Boki obłożyć biszkoptami, z kolorowych cukiereczków ułożyć "buźki" udekorować plasterkami banana.
Podawać z koktajlem truskawkowym lub kakao.
Komentarze