Wesołe pierniczki - bo tak je w domu nazywamy - są z nami w rodzinie od lat, w każde kolejne Święta. :) Leciutkie, mocno korzenne, kruche i od razu gotowe do spożycia - polecam wszystkim smakoszom!
2 godz.
Składniki:
500 g mąki tortowej
100 g miodu akacjowego lub wielokwiatowego
100 g miodu sztucznego (koniecznie - są dzięki temu miękkie, sama nie wiem, dlaczego)
200 g cukru pudru
120 g masła
tłuszcz do formy
1 jajo
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wesołe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam z sodą i formuję górę. Na szczycie robię wgłębienie i wlewam do niego rozpuszczony miód, dodaję przyprawy, cukier, tłuszcz i jajko. Zagniatam i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące. :)
2.Formuję kulę i przykrywam ściereczką.
Odrywam od niej po kawałku ciasta, wałkuję na wysypanej mąką stolicy na grubość ok. 3-5 milimetrów i wycinam fantazyjne pierniki - jakie tylko dusza zapragnie! :)
3.Wycięte kształty układam na natłuszczonej blasze.
Piekę je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut, aż się pięknie zrumienią.
4.Lukier przygotowuję, mieszając cukier z masłem i podgrzanym solidnie mlekiem. W razie potrzeby dosypuję jeszcze cukru pudru, żeby osiągnąć pożądaną gęstość. Czekoladę roztapiam, można ją też połączyć z odrobiną śmietanki i wrzącej wody oraz pewną ilością cukru pudru.
5.A już samo lukrowanie to czysta przyjemność - wystarczy pozwolić działać wyobraźni i piękne pierniki gotowe! Ja najbardziej kocham te z dziurkami, ażurowe... :) Można je nawet powiesić w oknie lub na choince... :)
Komentarze