Wesoła Mulatka na bogato

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to autorski przepis mojej mamy która jest specjalistką w pieczeniu ciast. Ten przepis został wymyślony z kilku przepisów. Idealne dla łasuchów:) Jest to ciasto dość kosztowne,ale smakuje rewelacyjnie:) .

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:4 jajka,1 szkl. cukru,1 szkl. oleju,1 szkl.mąki ziemniaczanej, 1 szkl. mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. SYROP:1 szkl. wody, 3/4 kostki Kasi,1/2 szkl. cukru pudru,więcej niż połowa tabliczki gorzkiej czekolady,3 łyżki kakao,3 kieliszki wódki. MASA: 3 śmietany tortowe 36%, 4 śmietanfixy, 2 łyżki cukru pudru,2 tabliczki gorzkiej czekolady DEKORACJA:1/2 tabliczki białej czekolady, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady




    +

Wesoła mulatka na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.CIASTO- białka ubić z cukrem dodać żółtka i olej. Dodawać po trochu mąki połączonej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Piec ok.40min. W ostudzonym cieście robimy dziurki np.ołówkiem jedna przy drugiej. SYROP:Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy syrop-wszystkie jego składniki zagotowujemy,zdejmujemy z ognia dolewamy wódkę lekko studzimy i polewamy nim ciasto. MASA: Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej,studzimy.Dwie śmietany ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder. Do czekolady dodajemy trzy łyżki śmietany(robimy to po to by śmietana się nie zważyła).Po woli łączymy śmietanę z czekoladą. Masę czekoladową wykładamy na ciasto. ***.Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej,studzimy. Jedną śmietanę ubijamy na sztywno.Po woli dodajemy wystudzoną białą czekoladę. Białą masę wylewamy na masę czekoladową. Całość posypujemy startą czekoladą-biała połączona z gorzką. Ciasto dobrze schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy