Wenus

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Wspaniałe ciasto o niebanalnym smaku, idealne na przyjęcia

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1,5 szkl cukru pudru
    1,5 szkl mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    Ser twarogowy "Vitello" w wiaderku
    2 galaretki cytrynowe
    śmietanka 30 % - 500 ml
    Dodatkowo:
    słoik dżemu brzoskwiniowego bądź ananasowego
    1/2 kostki masła
    10 dag kokosu
    4 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wenus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wenus 1. -Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu żółtka. Wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy o wymiarach 35x28cm i pieczemy 30 min. Wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na 2 części.
    -Masa:
    Gotujemy 1 galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Należy jednak pamiętać aby dodać mniej wody. Zostawić do wystygnięcia. Do sera dodać tężejącą galaretkę. Razem wszystko zmiksować.
    Drugą galaretkę także ugotować wg przepisu. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej tężejącą galaretkę. Obie masy łączymy. Na biszkopt wylewamy całą masę. Przykrywamy drugim biszkoptem.
    Biszkopt smarujemy dżemem.
    Posypka:
    masło roztapiamy. Dodajemy kokos z cukrem. Prażymy parę minut i wysypujemy na wierzch ciasta. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować