Rybka w occie jest bardzo smaczna. Przyrządzimy w ten sposób każdą rybę, również filety
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
węgorz ok 2 kg
5szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
5 ziarenek ziela ang
3 listki laurowe
mąka do panierowania ryby
olej do smażenia
Węgorz w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Węgorza skrobiemy, patroszymy, myjemy. Rybę kroimy na dzwonka, po czym solimy od środka i zewnątrz.
Każdy kawałek ryby panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Posmażoną rybę układamy w dużym pojemniku. Wrzucamy listki i ziele,
Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlewamy do ryby. Odstawiamy na min 2 dni, żeby ryba przeszła smakiem.
Komentarze