Węgierskie placki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -2 ziemniaki
    -20 g drożdży świeżych lub 10 g instant
    -1 niepełna szklanka mleka
    -420 g mąki pszennej
    -olej
    -sól
    -cukier

Węgierskie placki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (mogą być z poprzedniego dnia). Ostudzone rozgniatamy. Drożdże mieszamy z mlekiem. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na mniejsze części. Formujemy cienkie placki wielkości dłoni. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron na złocisty kolor. Podajemy ze śmietaną i serem lub sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy