Węgierskie langosze ze śmietaną i serem

  • wyświetlono: 337 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Langosz to taki klasyczny węgierski fast-food, sprzedawany w specjalizujących się w jego przygotowaniu budkach, najczęściej w centrach miast lub przy dworcach. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Polecam langosze w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna, jak ta z ziemniakami ). Podałam oczywiście  czosnkiem, kwaśną śmietaną i żółtym serem - pycha!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

( 6 szt )

* mąka pszenna - 250 g

* mleko - 180 ml

* olej - 2 łyżki

* cukier - 1 płaska łyżeczka

* sól - 1 płaska łyżeczka

* świeże drożdże - 20 g

DODATKOWO:

* śmietana kwaśna 18%

* ser żółty

* czosnek - 4-5 ząbków

* olej do smażenia / oliwa

* mąka do podsypania

Sposób przygotowania przepisu:

Węgierskie langosze ze śmietaną i serem

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mleko podgrzewamy ( nie możemy być gorące ), dodajemy świeże drożdże i cukier.

    Odstawiamy na ok. 15 minut.

    Czosnek przeciskamy przez praskę - dodajemy 5-6 łyżek oleju, odstawiamy do lodówki ( będzie do podania ).

    Mąkę przesiewamy z solą do miski.

    Dodajemy podrośnięty zaczyn, wyrabiamy ręcznie ( ok. 20 minut ) lub robotem - ciasto po dobrym wyrobieniu będzie łatwo odklejało się od ręki.

    Do wyrobionego dodajemy 3 łyżki oleju i jeszcze raz chwilę wyrabiamy.

    Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu urywamy po kawałku, wyrabiamy w palcach, formujemy placki ( polecam robić nie za duże - będą się lepiej smażyły ).

    Odstawiamy na natłuszczoną blachę, przykrywamy na ok. 10 minut.

    Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju - polecam smażyć na wolnym ogniu, by miały szansę równomiernie się smażyć.

    Odsączamy delikatnie na papierowym ręczniku.

    Podajemy z czosnkiem, kwaśną śmietaną i tartym serem.

    Ja jeszcze górę delikatnie oprószyłam solą.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackiczosnekdrożdżekuchnia węgierskalangoszewęgrylangosz

Komentarze

Podobne przepisy

Kasza gryczana zapiekana z serem i śmietaną

Dodane przez: Goszka

Kasza gryczana zapiekana z serem i śmietaną

Coś lekkiego czyli zapiekana kasza...

Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem

Dodane przez: lofina

Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem.

Wspaniała potrawa na obiad i nie...

Langosze można podawać z dowolnymi sosami

Dodane przez: reanja

Langosz

Podałam je z sosem z cukinii i...

Langosz

Dodane przez: RedakcjaPP

Langosz

Danie to spróbowałam w Czechach...

 Wątróbka ze śmietaną i jabłkiem

Dodane przez: mariwanna

Wątróbka ze śmietaną i jabłkiem

Jedni lubią wątróbkę, inni niekoniecznie....

Langosze z wątróbką i warzywami.

Dodane przez: ElaDz

Langosze z wątróbką i warzywami.

To nic innego jak…niewielkie placki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE