Węgierskie langosze z ziemniakami

4.5 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Węgierski odpowiednik włoskiej pizzy.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400 g mąki pszennej
    - 2 ziemniaki ugotowane i pogniecione ( mogą być ziemniaczki, które pozostały nam z poprzedniego dnia )
    - 5 dag świeżych drożdży
    -1 płaska łyżeczka soli
    - olej rzepakowy
    -1 łyżeczka cukru
    - ser żółty tarty ( szklanka)
    - keczup,sos czosnkowy i koperek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Węgierskie langosze z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn drożdżowy. 1. Do letniego mleka dodajemy cukier , 2 łyżki mąki oraz drożdże . Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do czasu aż podrośnie.
  • Mieszamy pozostałe składniki. 2. Do pozostałej mąki dodajemy ziemniaki, 2 łyżki oleju ,sól oraz wyrośnięty rozczyn.
  • Zagniatamy ciasto. 3. Dokładnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • Wyrośnięte ciasto. 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę .
  • Ciasto dzielimy na 4 części. 5. Ciasto dzielimy na 4 części.
  • Robimy Langosze. 6. Każdą część rozwałkujemy na placek o grubości 1 cm. Na rozgrzanym oleju smażymy langosze z każdej strony do uzyskania ładnego koloru . Wykładamy na talerz i posypujemy startym serem .
  • Smacznego. 7. Langosze podajemy z keczupem , sosem czosnkowym oraz posypane koperkiem .

Porady

Ciasto powinno być dość luźne , jeżeli jest za twarde należy dodać troszkę mleka .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować