-400 g mąki pszennej
- 2 ziemniaki ugotowane i pogniecione ( mogą być ziemniaczki, które pozostały nam z poprzedniego dnia )
- 5 dag świeżych drożdży
-1 płaska łyżeczka soli
- olej rzepakowy
-1 łyżeczka cukru
- ser żółty tarty ( szklanka)
- keczup,sos czosnkowy i koperek do posypania
3.Dokładnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
4.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę .
5.Ciasto dzielimy na 4 części.
6.Każdą część rozwałkujemy na placek o grubości 1 cm. Na rozgrzanym oleju smażymy langosze z każdej strony do uzyskania ładnego koloru . Wykładamy na talerz i posypujemy startym serem .
7.Langosze podajemy z keczupem , sosem czosnkowym oraz posypane koperkiem .
Porady
Ciasto powinno być dość luźne , jeżeli jest za twarde należy dodać troszkę mleka .
Komentarze