Węgierska zupa gulaszowa

  • wyświetlono: 3284 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zupę gulaszową podaje się ciepłą, z chlebem i czerwonym winem Kadarka.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

Składniki:
1 kg schabu karkowego
2 łyżki smalcu
6 ząbków czosnku
6 łyżek słodkiej papryki w proszku
3 łyżki ostrej papryki w proszku
4 pomidory
3 upieczone papryki
4 ziemniaki
kminek
sól
wywar mięsny
wywar z warzyw
Zacierki:
1 jajko
około 4 łyżki mąki
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Węgierska zupa gulaszowa

  • 1. Przygotowanie:
    Dzień wcześniej mięso kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku.Zostawiamy mięso w marynacie na parę godzin,a najlepiej na całą noc.
  • 2. Pieczona papryka:
    Paprykę myjemy,kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion.Układamy paprykę skórka do góry na blaszce do pieczenia wyłożoną pergaminem.Pieczemy w temperaturze 180' około 30-40 minut.Skórka papryki powinna być lekko spalona.Wyjmujemy,studzimy i obieramy ze skórki.
  • 3. Zacierki:
    Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy jajko.Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron).Jeśli zachodzi taka potrzeba dodajemy odrobinę wody.Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich malutkie kluseczki.Ręce dobrze jest mieć obtoczone w mące.Gotowe kluseczki kładziemy na tacy obsypanej mąką.Kiedy mamy zrobione wszystkie kluseczki delikatnie palcami obtaczamy w mące,która jest na tacy.Gotujemy kluseczki w osolonej wodzie około 1,5-2 minut w zależności od wielkości zacierek.
  • 4. Zupa:
    Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule.Dodajemy mięso,które leciutko obsmażamy.Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki.Papryka w gulaszu jest wszechobecna.Wszystko razem gotujemy,uzupełniając wywarem z mięsa i warzyw do momentu,aż mięso będzie miękkie.Na końcu dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory,upieczoną i pokrojoną paprykę,ostrą paprykę w proszku i pokrojone w kostkę ziemniaki.Ja od siebie dodałam jedną papryczkę chilli pokrojoną drobno w kosteczkę,żeby zupa była bardziej ostra.Na końcu dodajemy zacierki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Zupa gulaszowa

Rozgrzewająca i smaczna zupa gulaszowa...

zupa gulaszowa

Dodane przez: Beata12

Zupa gulaszowa

Smaczna pożywna zupa węgierska

z

Dodane przez: ladygoga

Zupa gulaszowa

Sezon na zupę gulaszową powoli...

Zupa węgierska

Dodane przez: Cukiereczek

Zupa węgierska

To zupa idealna na jesienno-zimowy...

zupa gulaszowa w bulionetkach

Dodane przez: Agusia2

Zupa gulaszowa

Chciałabym się podzielić przepisem...

Zupa gulaszowa

Dodane przez: anka1988

Zupa gulaszowa

Pyszna rozgrzewająca zupa!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE