Węgierkowa dynia

0 (0 ocen)

Tak przygotowana dynia i śliwki doskonale nadają się jako przystawka lub dodatek do obiadu. Przepis ,który narodził się rok temu , smakuje wspaniale.

Składniki:

  • 2 kg dyni
    1 kg śliwek węgierek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki octu
    4 szklanki wody
    kilka ziaren pieprzu jamajskiego ( ziele angielskie )
    kilkanaście goździków
    kora cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Węgierkowa dynia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z miąższu i pestek, kroimy w kostkę, śliwki przekrawamy i wyciągamy pestki. Taka przygotowaną dynię i śliwki wkładamy do wyparzonych słoików, wkładamy po kilka ziaren goździków i po 1 ziarnie pieprzu jamajskiego.Przygotowujemy zlewę z wody cukru i octu, gotujemy ją około 5 minut a następnie zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 25-30 minut od zagotowania wody.

Porady

Pestki dyni układamy na pergaminie i suszymy, pamiętając że prawdziwą skarbnicą wielu witamin i minerałów są pestki dyni - w 100 g zawierają aż 550 mg magnezu (ok. 150% dziennego zapotrzebowania), 1174 mg fosforu (168%), 4,49 mg manganu (214%) i 7,64 mg cynku (80% zapotrzebowania na cynk kobiet i 50% - mężczyzn). Cynk ma dobroczynny wpływ na cerę – wzmacnia ją, rozjaśnia i wygładza, przyśpiesza gojenie ran. Pestki dyni są też bogate w witaminę B3, czyli niacynę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego - 100 g zaspokaja 30% dziennego zapotrzebowania. Pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów: tęgoryjca dwunastnicy, glisty ludzkie, lamblii. Pamiętajmy że najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować