Wegetariańskie leczo

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne, zdrowe, kolorowe :)

  • Łatwy

Składniki:

  • LECZO:
    - cebula: 3 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa: 2 łyżki
    - sól: 2 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - papryka czerwona: 3 sztuki
    - papryczka chili: 1 sztuka
    - dojrzałe pomidory: 5 sztuk
    - młode cukinie: 4 sztuki
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegetariańskie leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule po obraniu i umyciu kroimy w pióra, czosnek obieramy i drobno siekamy.
    Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
    Papryczkę chili drobno siekamy.
    Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
    Cukinie dokładne myjemy, obieramy „w paski” i kroimy w kostkę.
  • 2. Do garnka wlewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, mieszamy, dodajemy sól i pieprz i smażymy, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy paprykę i papryczkę chili, dosypujemy też słodką paprykę w proszku. Mieszamy i po 2 minutach dorzucamy pomidory. Całość dokładnie mieszamy, i gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dorzucamy cukinię, mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • leczo z bagietką 3. Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słodka papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować