Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami

4.49 (193 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Wegetariańska wersja żurku jest równie smaczna jak ta z dodatkiem mięsa. Opiekane ziemniaki i cebulka z wędzoną papryką dodają zupie smakowitości.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego (ugotowanego z: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 1 duża cebula, sól)
    2-3 szkl. zakwasu (przepis tutaj)
    3 suszone grzyby
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    2 łyżeczki suszonego majeranku
    6 ziaren ziela angielskiego
    6 ziaren czarnego pieprzu
    4 łyżki śmietanki 30%
    1 płaska łyżeczka cukru (nie jest wyczuwalny, ale pogłębia smak zupy)
    sól, sos sojowy do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    1 cebula
    olej do smażenia cebuli
    sól
    papryka wędzona w proszku
    1 kg ziemniaków
    olej
    jajka gotowane
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami 1. Obraną i przekrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cukier, suszone grzyby zalać wcześniej ugotowanym wywarem warzywnym. Gotować ok. 10 minut.
    Następnie wlać 2 szkl. zakwasu, gotować przez kilka minut, jeśli zupa nie jest wystarczająca kwaśna dodać jeszcze 1/2-1 szkl. z zakwasu.
    W miseczce wymieszać śmietankę i kilka łyżek żurku, dodać do garnka.
    Dodać majeranek, przekrojone ząbki czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.
    Zupę rozlać do misek, dodać opieczone ziemniaki i 1/2 gotowanego jajka i smażoną cebulkę.
    Ziemniaki obrać, pokroić na duże kawałki, ugotować w osolonym wrzątku.
    Odcedzić na sicie i pozostawić do wystygnięcia.
    Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, ułożyć kawałki ziemniaków.
    Opiekać ziemniaki aż się zrumienią i obrócić delikatnie, aby się nie rozpadły.
    Cebulę pokroić w kostkę, lekko posolić i podsmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać 1-2 szczypty wędzonej papryki.

Porady

Żurek z opiekanymi ziemniakami można podawać w kilku wersjach: - zupa może być wegetariańska (na wywarze warzywnym) lub ugotowana na białej kiełbasie, wędzonej kiełbasie albo wędzonce, - ziemniaki podsmażyć na patelni, w piekarniku lub podać tylko gotowane, - dodatki białkowe: gotowane jajko, plastry podsmażonej kiełbasy, kawałki białej kiełbasy, wędzony twaróg, - okrasa do zupy, to smażona cebulka lub skwarki z wędzonego boczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować