Wegetariański kapuśniak

  • wyświetlono: 719 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny rozgrzewający kapuśniak w lżejszej wersji bez mięsa.

  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

500-550 g. kapusty kiszonej, 1,5 szkl. ziemniaków pokrojonych w średnią kostkę, 1/2 szkl. grubo startej marchewki, 1/3 szkl. grubo startej pietruszki, 2/3 szkl. grubo startego selera, 2 listki laurowe, po 4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 1 duża cebula, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka masła, po 1/2 łyżeczki: mielonego kminku, kminku całego, nasion kopru włoskiego, ziaren kolendry, 2 łyżeczki soli, 1/2 - 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta, 1 łyżka sosu sojowego, świeżo mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka cukru
Zasmażka: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

Wegetariański kapuśniak

  • 1. Kapustę odciśnij z soku i przesiekaj na desce. Możesz wcześniej kapustę przepłukać w czystej letniej wodzie, jeśli kapusta jest mocno kwaśna lub gdy nie lubisz dość kwaśnego kapuśniaku. Ja ten etap pomijam, kocham kwaśne zupy :-D Przesiekaną kapustę włóż do niedużego garnka i zalej wodą (tyle, żeby tylko była przykryta). Przykryj garnek pokrywką i od chwili zagotowania, gotuj na malutkim ogniu przez 25 minut.

    Zagotuj 2 litry wody, wrzuć do niej liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, dodaj sól, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy woda ponownie się zagotuje wsyp kminek cały i mielony, koper włoski i ugniecione w moździerzu ziarenka kolendry. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 25 minut.

    W czasie gotowania warzyw i kapusty przygotuj zasmażkę. Na suchą patelnię wsyp mąkę, mieszaj i podgrzewaj, aż zacznie się lekko brązowić. Wtedy dodaj masło i połącz go z mąką. Gdy się rozpuści i połączy z mąką, smaż jeszcze przez minutę. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

    Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na złoto na maśle.

    Kapustę wraz z wodą, w której się gotowała dodaj do wywaru z warzywami. Dodaj również podsmażoną cebulę i czosnek. Dopraw zupę świeżo mielonym pieprzem, cukrem, vegetą i sosem sojowym. Gotuj przez 10 minut.

    Do zimnej zasmażki wlej małą chochelkę gorącej zupy i mieszaj do połączenia się. Zasmażka będzie gęstnieć. Dolej kolejną chochelkę i znowu mieszaj. Gdy zasmażkę rozprowadzisz bulionem na tyle, że będzie już dość płynna, wlej ją do całości kapuśniaku i energicznie go zamieszaj. Gotuj jeszcze przez minutę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaobiadzupyKapuśniakwegewegetariański kapuśniak

Komentarze

Podobne przepisy

Kapuśniaczek

Dodane przez: ana29

Kapuśniak

Moja wersja kapuśniaku jest z kiełbasa...

kapuśniak

Dodane przez: iwonka123

KAPUŚNIAK

pyszny, pożywny kapuśniak w sam...

kapuśniak z kiszonej kapusty

Dodane przez: justi2401

Kapuśniak

Jestem tak wielką fanką tej zupy,...

Kapuśniak

Dodane przez: MagdalenaS

Kapuśniak

Gęsta, aromatyczna i sycąca zupa.

kapusniak

Dodane przez: majka190382

KAPUŚNIAK

Ugotowany wg starego przepisu babci....

image-07dux3l

Dodane przez: joanna1974

Kapuśniak

Tradycyjna polska zupa , wyrazista...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE