Pochodząca z kuchni meksykańskiej, prosta i łatwa w przygotowaniu sałatka będzie doskonałym urozmaiceniem dla osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa i czują powoli, że rutyna zakradła się do ich kuchni.
Wegetariańska sałatka z quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zagotować bulion warzywny (ja używam kostek) i następnie do wrzącej wody wsypać kosmę, aby wypiła wodę. Gotować na wolnym ogniu przez około 20min, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i zostawić pod przykryciem na dodatkowe 10min.
2. W międzyczasie skroić ziemniaki i podsmażyć dosypując do nich w końcowej fazie suszone zioła, aby wzbogacić smak.
3. Na osobnej patelni podsmażyć przez kilka minut fasolkę, należy pamiętać tylko, że najpierw należy ją dokładnie odsączyć.
4. Na samym końcu całość wyłożyć na 4 talerze i udekorować pokrojonym w plastry awokado. Można też zrobić z niego pastę guacamole, jednak ja preferuję jego naturalną formę.
Komentarze