230 ml ciepłej wody
30 świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
30 g oliwy lub oleju
łyżeczka soli
Dodatki :
2 kulki mozzarelli
1 ser camembert
200 g sera żółtego
słoiczek kaparów
słoiczek czarnych oliwek
2-3 garści świeżego szpinaku lub mrożonego
oregano, bazylia i zioła prowansalskie do posypania
Wegetariańska pizza z kaparami, camembertem, mozzarellą, oliwkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w cukrze.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól. Wlać rozpuszczone drożdże i wodę. Zarobić. Na końcu dodać oliwę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Sos :
Pomidory zblendować ,dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła i doprawić do smaku.
3.Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Mozzarellę i camemberta pokroić w plasterki .
Oliwki i kapary pokroić.
4.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę (45x35) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę i rozciągnąć.
5.Na ciasto wylać sos pomidorowy i posypać serem żółtym. Na to dajemy oliwki, kapary i mozzarellę. Posypujemy ziołami i pieczemy około 15 minut w 220 stopniach. Po tym czasie układamy camemberta i pieczemy jeszcze 5 minut. Pizzę posypujemy szpinakiem.
Porady
Jeśli mamy mrożony szpinak ,to musimy go rozmrozić i przysmażyć .Wtedy dodajemy go na początku do pieczenia .
Komentarze