Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W 100ml wody rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól. Wlewamy drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Łączymy wszystkie składniki i przez około 10 minut wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
2.Sos: Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy około 5 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
3.Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, pomidora w półplasterki, a ogórki w plastry. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażamy na oliwie (każde z warzyw osobno). Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Z drugiej części robimy dwa wałeczki. Zaplatamy je i układamy na brzegu ciasta na blaszce. Spód ciasta smarujemy sosem. Następnie układamy porcję cebuli, pieczarek, papryki, ogórka oraz pomidora. Całość oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch pizzy posypujemy żółtym serem. Pizzę pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Komentarze