Wegetariańska pasta kanapkowa ala paprykarz

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smaczna zdrowa pasta kanapkowa

  • 15 min

Składniki:

  • 200 ml kasza krakowska
    2 szt marchwi
    1/2 szt selera korzeniowego
    1 szt por (biała część)
    1 cebula biała
    2 pomidory
    1 papryka czerwona
    papryka słodka mielona
    papryka ostra
    pieprz czarny mielony
    Sól morska
    1 szt liść laurowy
    2 szt ziele angielskie całe
    2 łyżki oleju do smażenia
    1 pietruszka
    1 łyżka przecieru pomidorowego 30%
    1 łyżeczka cukru

Wegetariańska pasta kanapkowa ala paprykarz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę krakowską gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
    Po ugotowaniu odstawiamy. Marchewkę , seler , pietruszkę , obieramy z skórki i ścieramy na tarce małe oczka. Pora myjemy i kroimy drobniutko. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej- smażymy rozdrobnione warzywa z dodatkiem ziele angielskiego i liścia laurowego. Po kilku minutach smażenia dodajemy ok 2 łyżki wody. Mieszamy. Pomidory obieramy z skórki i siekamy dodajemy na patelnie.
  • 2. Paprykę kroimy drobniutko i dodajemy na patelnie. Doprawiamy solą ,pieprzem paprykami , majerankiem. Dusimy dalej. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy kasze - wszystko razem mieszamy. Doprawiamy jeszcze raz solą , paprykami i dodajemy przecier pomidorowy i odrobinę cukru dla przełamania smaku. Pastę chłodzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy