wege obiad z marynowanym tofu

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób

Tofu czyli serek z soi ma kilka postaci, u nas najpowszechniejsze jest tofu twarde w postaci kostki. Coraz częściej można je kupić już z dodatkiem czarnuszki lub innych przypraw albo wędzone, które ma przypominać smakiem mięso. Marynowanie tofu zazwyczaj polega na całonocnym leżakowaniu w sosie sojowym z różnymi dodatkami - na co nie zawsze jest czas, albo nie mamy czegoś w kuchni. Tofu podobnie jak bakłażan nie ma w sobie wyrazistego smaku i przejmuje od innych elementów dania smaki, dlatego by było smaczne nie musimy posiadać wszystkich azjatyckich przypraw, wystarczy kilka trików na uzyskanie szybkiego i smacznego dania

  • 35 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu 200g
    1 torebka kaszy kuskus
    6 pomidorków koktajlowych
    garść czarnych oliwek
    8 jabłuszek kaparowych
    natka pietruszki do posypania
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
    zioła prowansalskie - 2 łyżki
    0,5 płaskiej łyżeczki czosnku staropolskiego
    1 łyżka octu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wege obiad z marynowanym tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę tofu odsączamy z zalewy. Na płaski talerzyk wysypujemy zioła prowansalskie i czosnek - obtaczamy w nich tofu. Następnie kroimy w grubą, dużą kostkę - skrapiamy oliwą i octem. Każda kostka powinna być obsypana przyprawami i mieć odrobinę oliwy . Tak przygotowane tofu odstawiamy na około 15 - 30 minut, by przeszło smakiem . Po tym czasie obsmażamy na suchej patelni - tofu marynowało się z oliwą, nie ma potrzeby dodawać kolejnej porcji tłuszczu. Podgrzewamy je , tak by było ciepłe przez około 3 -4 minuty.
  • 2. W czasie gdy podgrzewamy tofu, kuskus zalewamy wodą (dodajemy przyprawy, oliwę) i przygotowujemy sałatkę. Umyte pomidorki kroimy na pół, obsypujemy odsączonymi oliwkami, jabłuszkami kaparowymi, posypujemy zieleniną i skrapiamy oliwą
  • 3. Gdy kuskus wypił cała wodę, układamy na talerzach obok kaszy gorące kostki tofu obok sałatki. Całość posypujemy pieprzem do smaku

Porady

Jeżeli mamy możliwość, to warto przygotować taką marynatę dla tofu wcześniej, każda kostka wtedy pochłonie więcej aromatów z przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynowane tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować