wege obiad z marynowanym tofu

  • wyświetlono: 56 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tofu czyli serek z soi ma kilka postaci, u nas najpowszechniejsze jest tofu twarde w postaci kostki. Coraz częściej można je kupić już z dodatkiem czarnuszki lub innych przypraw albo wędzone, które ma przypominać smakiem mięso. Marynowanie tofu zazwyczaj polega na całonocnym leżakowaniu w sosie sojowym z różnymi dodatkami - na co nie zawsze jest czas, albo nie mamy czegoś w kuchni. Tofu podobnie jak bakłażan nie ma w sobie wyrazistego smaku i przejmuje od innych elementów dania smaki, dlatego by było smaczne nie musimy posiadać wszystkich azjatyckich przypraw, wystarczy kilka trików na uzyskanie szybkiego i smacznego dania

IMG_6363
  • 2 porcje
  • 35min

Składniki

1 kostka naturalnego tofu 200g
1 torebka kaszy kuskus
6 pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek
8 jabłuszek kaparowych
natka pietruszki do posypania
sól, pieprz
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
zioła prowansalskie - 2 łyżki
0,5 płaskiej łyżeczki czosnku staropolskiego
1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania przepisu:

wege obiad z marynowanym tofu

  • 1. Kostkę tofu odsączamy z zalewy. Na płaski talerzyk wysypujemy zioła prowansalskie i czosnek - obtaczamy w nich tofu. Następnie kroimy w grubą, dużą kostkę - skrapiamy oliwą i octem. Każda kostka powinna być obsypana przyprawami i mieć odrobinę oliwy . Tak przygotowane tofu odstawiamy na około 15 - 30 minut, by przeszło smakiem . Po tym czasie obsmażamy na suchej patelni - tofu marynowało się z oliwą, nie ma potrzeby dodawać kolejnej porcji tłuszczu. Podgrzewamy je , tak by było ciepłe przez około 3 -4 minuty.
  • 2. W czasie gdy podgrzewamy tofu, kuskus zalewamy wodą (dodajemy przyprawy, oliwę) i przygotowujemy sałatkę. Umyte pomidorki kroimy na pół, obsypujemy odsączonymi oliwkami, jabłuszkami kaparowymi, posypujemy zieleniną i skrapiamy oliwą
  • 3. Gdy kuskus wypił cała wodę, układamy na talerzach obok kaszy gorące kostki tofu obok sałatki. Całość posypujemy pieprzem do smaku

Porady

Jeżeli mamy możliwość, to warto przygotować taką marynatę dla tofu wcześniej, każda kostka wtedy pochłonie więcej aromatów z przypraw.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szybki obiadwege obiadMarynowane tofuszybka marynata

Komentarze

Podobne przepisy

Szpinakowo makaronowy torcik z tofu

Dodane przez: mysza75

Szpinakowo makaronowy torcik z tofu

Torcik powstał z mojej inwencji....

Kaszotto z dynią i tofu

Dodane przez: mysza75

Kaszotto z dynią i tofu

Lekki i zdrowy obiad z dynią i...

SZPINAKOWE PLACUSZKI Z BOROWIKAMI – bezglutenowe, wege

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZPINAKOWE PLACUSZKI Z BOROWIKAMI – bezglutenowe,...

Dziś postawiłam na zdrowe placuszki...

Kotleciki z tofu i indykiem

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Kotlety z tofu i indykiem

Bardzo delikatne i smaczne kotleciki....

Gołąbki z pęczakiem i podgrzybkami

Dodane przez: kamila19851

Gołąbki z pęczakiem i podgrzybkami (wege)

Gołąbki w jesiennej odsłonie z...

Szaszłyki z tofu

Dodane przez: Bernadetta

Grillowane szaszłyki z wędzonym tofu

Pyszne grillowane szaszłyki z tofu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE