Wege fasolka po bretońsku

4.5 (145 ocen)

  • 26 godz.
  • Dla 6 osób

Fasolka po bretońsku nie bez powodu jest bardzo popularna w Polsce. Jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. W moim domu przygotowuje zawsze wersje wegetariańską, którą uwielbiam! Miseczka takiej zupy to świetny sposób na rozgrzanie:-)

  • 26 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • fasola Jaś 400 g,

    marchew 2 szt,

    liść laurowy 3 szt,

    ziele angielskie 6 ziaren,

    kminek mielony 1-2 łyżki,

    cząber pół łyżeczki,

    majeranek pół łyżeczki,

    papryka słodka mielona 1 łyżeczka,

    chili do smaku,

    sól i pieprz do smaku,

    kostka warzywna pół szt,

    koncentrat pomidorowy 3 łyżki,

    czosnek 2 ząbki,

    cebula czerwona lub biała 1 szt,

    mąka pszenna 3 łyżki,

    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wege fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę moczymy przez noc, następnie odlewamy wodę, nalewamy nową i gotujemy z dodatkiem liści laurowych, kminku i ziela angielskiego. Gdy fasolka będzie półtwarda dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pozostałe przyprawy. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Do smażącej się cebulki dodajemy mąkę pszenną i smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie cebulkę z mąką dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przyprawiamy do smaku i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować