Racuchy z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne na kolację czy piątkowy obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • opakowanie 400 g soczewicy zielonej
    1 kg mąki
    3,5 szklanki wody
    2 duże cebule
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    ZACZYN:
    100 g drożdży świeżych
    pół szklanki letniej wody
    łyżeczka cukru

Racuchy z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie do miękkości i aż cała woda wyparuje (w razie potrzeby - dolać). Rozgniatamy tłuczkiem.
  • 2. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Czekamy aż się spieni. Cebule kroimy drobno i rumienimy na odrobinie oleju.
  • 3. Do soczewicy dodajemy cebulę, wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i wlewamy rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Całość odstawiamy na pół godziny. Gdy ciasto podrośnie, łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy