Racuchy z soczewicą

  • wyświetlono: 776 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealne na kolację czy piątkowy obiad.

IMG_20190629_184838
  • 120min

Składniki

opakowanie 400 g soczewicy zielonej
1 kg mąki
3,5 szklanki wody
2 duże cebule
sól, pieprz
olej do smażenia

ZACZYN:
100 g drożdży świeżych
pół szklanki letniej wody
łyżeczka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy z soczewicą

  • 1. Soczewicę gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie do miękkości i aż cała woda wyparuje (w razie potrzeby - dolać). Rozgniatamy tłuczkiem.
  • 2. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Czekamy aż się spieni. Cebule kroimy drobno i rumienimy na odrobinie oleju.
  • 3. Do soczewicy dodajemy cebulę, wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i wlewamy rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Całość odstawiamy na pół godziny. Gdy ciasto podrośnie, łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie wegetariańskietania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatasoczewicadanie bezmięsnezielona soczewicawegedanie wegańskiepiątkowy obiadracuchy z soczewicą i cebuląplacki z soczewicy

Komentarze

Podobne przepisy

gulasz z zieloną soeczewicą

Dodane przez: Neblina36

Gulasz z soczewicą

Gulasz z łopatki, podlewany sokiem...

Pieczeń rzymska z soczewicą

Dodane przez: Kloruś

Pieczeń rzymska z soczewicą

Bardzo lubię pieczeń rzymską bo...

Racuchy bananowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Racuchy z bananami

Racuchy często robię na piątkowy...

Kotlety drobiowe z soczewicą

Dodane przez: czarrna

Kotlety drobiowe z soczewicą

Można zrezygnować z dodatku kurczaka...

leczo

Dodane przez: slywia

Leczo z soczewicą

Miałam ochotę na to danie, a w...

Maślankowe racuchy z jabłkami

Dodane przez: Karolina Snowarska

Maślankowe racuchy z jabłkami

Pyszne, delikatne i puszyste maślankowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE