Wegańskie mini paszteciki z grzybami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 8 godz. 20 min

Zdrowe, dietetyczne przepyszne paszteciki z fasoli z dodatkiem grzybów:)

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • 250 g drobnej białej fasoli moczonej w zimnej wodzie przez całą noc
    20 g suszonych borowików moczonych w zimnej wodzie przez całą noc
    20 g suszonych podgrzybków moczonych w zimnej wodzie przez całą noc
    170 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 liście laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 ziarenka owoców jałowca
    1 łyżeczka majeranku
    ½ łyżeczki tymianku
    ¼ łyżeczki suszonego koperku
    ¼ łyżeczki cząbru
    ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżka sosu sojowego
    ½ łyżeczki musztardy
    70 ml oleju rzepakowego + 2 łyżki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki Pasztet

Wegańskie mini paszteciki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przepłucz i włóż do garnka, dodaj podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Dolej 1,5 szklanki wody i gotuj wszystko około 50 minut aż fasola zmięknie, na koniec odcedź zawartość.
  • 2. ½ cebuli pokrój drobno, czosnek posiekaj i podsmaż warzywa na jednej łyżce oleju rzepakowego, wraz z listkiem laurowym i 1 ziarenkiem ziela do momentu, aż cebula się zeszkli. Na koniec usuń listek i ziele
    Na osobnej patelni podgrzej drugą łyżkę oleju rzepakowego, zeszklij na nim drugą połowę cebuli, dodaj listek laurowy, owoce jałowca, ziarenko ziela. Dodaj odsączone pokrojone w drobne kawałki borowiki. Dopraw solą i pieprzem, smaż grzyby około 10 minut. Na koniec usuń listek, ziele, jałowce.
  • 3. Do ostudzonej fasoli i podgrzybków, dodaj zeszkloną cebulę i podsmażone grzyby, pozostałe przyprawy, mąkę owsianą i olej. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, sprawdź smak i ewentualnie dodaj soli i pieprzu. Masę pasztetową przełóż do foremek.
    Paszteciki piecz 35 minut w temperaturze 190ˆ°C. Ostudź i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Porady

Do wyłożenia foremki na babeczki potrzebne będą 2 arkusze papieru do pieczenia z których wytnij 12 mniejszych kawałków (około 10x10 cm). Do dekoracji: 2 małe pieczarki pokrojone wzdłuż posmarowane olejem, 4 listki laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować