Wegańskie kluski kładzione ( à la leniwe) z bananem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kluski kładzione, w wersji wegańskiej - bez nabiału i jajek. Mimo to smakują świetnie! Świetnie sprawdzą się na ciepłe śniadanie.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wegańska śmietana Planton Sour Creamo - 200g
    Banan dojrzały - 2szt
    Cukier waniliowy - 1 łyżka
    Cynamon - 1/2 łyżeczki
    Kasza manna - 1 łyżka
    Mąka pszenna - 8 płaskich łyżek
    Sos owocowy:
    Garść owoców - u mnie mrożone jagody i maliny
    Cukier - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Śniadanie

Wegańskie kluski kładzione ( à la leniwe) z bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wegańskie kluski kładzione ( à la leniwe) z bananem 1. Śmietanę wegańską kupiłam ostatnio w jednym z hipermarketów. Smakuje jak zwykła kwaśna śmietana, ale z lekkim kokosowym posmakiem. Świetnie sprawdzi się do słodkich dań!
  • Wegańskie kluski kładzione ( à la leniwe) z bananem 2. Owoce zasypujemy cukrem, gnieciemy widelcem i na małym ogniu gotujemy kilka minut.

    Banany miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, cynamon, kaszę i mąkę. Bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta.

    W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania. Gdy zaczyna wrzeć kładziemy kluski. Najlepiej nabierać masę na dużą łyżkę i małą łyżką zrzucać na wrzątek. Nie mieszamy, bo kluski się rozpadną! Najlepiej gotować w dwóch porcjach.

    Po wypłynięciu gotujemy kluski jeszcze ok 2 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy na ciepło z sosem owocowym. Można przed podaniem posypać cynamonem lub mieszanką przypraw do kawy.

Porady

Kluseczki świetnie sprawdzą się również z dżemem lub sosem czekoladowym albo toffi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować