Wegańskie ciasteczka z syropem daktylowym i bananem

4.98 (165 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciasteczka są przeeepyszne, cudownie pachną i naprawdę bardzo je lubię. Mają lekko miękkie i delikatne wnętrze, które idealnie komponuje się z kawałkami banana. Syrop daktylowy nadaje im przyjemnego posmaku i koloru, ale nie są zbyt słodkie, więc możecie je dosłodzić.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 13 sztuk)
    1,5 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    1/2 szklanki oleju (u mnie kokosowy)
    1/3 szklanka syropu daktylowego
    Dodatkowo:
    1 banan
Wystaw ocenę:

4.98 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Syropy

Wegańskie ciasteczka z syropem daktylowym i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
    Dolać syrop i olej, a następnie całość dokładnie połączyć.
    Na końcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana.
    Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować odstępy, ponieważ ciasteczka odrobinę rozpłyną się na boki i podrosną w górę.)
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w 180 stopniach.
    (Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Syrop daktylowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować