weganskie babeczki

0 (0 ocen)

Babeczki zwane tez muffinkami w wersji bez produktów zwierzęcych, świąteczne, kolorowe, ciaszące oko.

Składniki:

  • •250g mąki
    •3/4 szkl cukru
    •łyżeczka sody
    •łyżeczka proszku do pieczenia
    •szczypta soli
    •1/2 szkl oleju
    •1/2 szkl mleka sojowego
    •1 łyżka siemienia lnianego
    •2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    •50g czekolady gorzkiej
    •posypka cukrowa

Weganskie babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, mieszamy. Siemie lniane zmielone wcześniej zaparzamy 3 łyżkami wrzątku. Do drugiej mieski wlewamy mokre składniki: jajka, mleko, olej, aromat, zaparzone siemię, mieszamy.

    Mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy 30 min w 200st. Zostawiamy do wystudzenia. Smarujemy roztopioną czekolada i ozdabiamy posypka cukrową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy