Wegański sos czosnkowy

4.5 (175 ocen)

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sos czosnkowy to dodatek do wielu dań – pizza, sałatka, czy też kanapka. Najlepszy sos czosnkowy można uzyskać bardzo prosto i szybko w domu! Przepis jest kierowany głównie dla osób na diecie wegańskiej – bazą mojego sosu nie jest jogurt, ani majonez. Smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnej wersji, a dzięki przepisowi, który znajdziesz poniżej masz pewność, że użyłeś sprawdzonych składników.

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 115 ml oleju
    50 ml wody
    4 ząbki czosnku
    3 łyżeczki pasty miso
    3 łyżeczki soku z cytryny
    szczypta pieprzu cayenne lub chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Wegański sos czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zblenduj za pomocą blendera kielichowego lub ręcznego. Użyj schłodzonego wcześniej oleju oraz zimnej wody.
    Gotowy sos przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu tygodnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować