Wegański rosół z pieczonych warzyw z makaronem z cukinii

  • wyświetlono: 391 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dużo dobrego słyszałam i czytałam o rosole z pieczonych warzyw. Owszem, jest bardzo smaczny, pachnie przepięknie, do tego ma cudowny, głęboki kolor. Oczywiście różni się od typowego rosołu na mięsie i kościach, jednak nie na minus. Sam rosół jest tak prosty w przygotowaniu i tak szybki, że naprawdę warto go wypróbować :) Sprawdzi się również na diecie Dąbrowskiej - jest 100% wegański, zawiera same dozwolone warzywa i nie ma ani grama tłuszczu :)

Bez tytułu
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

- 4-5 marchewek
- 1 dużą lub 2 mniejsze pietruszki
- kilka kawałków selera
- 2-3 ząbki czosnku (pomiń jeśli nie lubisz)
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- sól, pieprz
- słodka czerwona papryka
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka liści kapusty (ja użyłam pekińskiej)
Dodatkowo:
- cukinia

Sposób przygotowania przepisu:

Wegański rosół z pieczonych warzyw z makaronem z cukinii

  • 1. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojone warzywa. Oprószamy je solą, pieprzem, czerwoną papryką i obtaczamy w przyprawach.
    Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut.
  • 2. W garnku umieszczamy opieczone warzywa i liście kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i trochę soli. Ja cebulę włożyłam do sakiewki z gazy, żeby nie odcedzać później rosołu.
    Zalewamy około 3l zimnej wody i na niewielkim ogniu gotujemy około 50min do 1h.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy makaron z cukinii - cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plasterki - dobrze się tu sprawdza obieraczka do warzyw.
    Każdy z plastrów kroimy w cienkie nitki o dowolnej długości.
  • 4. Gotowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek na dosłownie dwie minutki.
    Następnie odlewamy i od razu wrzucamy do lodowatej wody, żeby przerwać proces gotowania.
    Odcedzamy jeszcze raz i mamy gotowy makaron :)
  • 5. Z rosołu wyjmujemy warzywa. Jeśli trzeba, dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy na gorąco z makaronem z cukinii, można posypać natką pietruszki :)


    Smacznego!!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wegański rosółrosół z samych warzywrosół z pieczonych warzyw

Komentarze

Podobne przepisy

Rosół drobiowy z makaronem dyniowym

Dodane przez: kuchenny świat

Rosół drobiowy z dyniowym makaronem

Zapraszam na rosół drobiowy z makaronem...

rosół drobiowo-wołowy z domowym makaronem

Dodane przez: Martyna1991

Rosół drobiowo wołowy z domowym makaronem

Pełen smaków i aromatów rosół z...

rosół z lubczykiem

Dodane przez: wiola

Rosół z lubczykiem i domowym makaronem

Pyszny rosół doskonale rozgrzeje...

Rosół orientalny z makaronem z brązowego ryżu

Dodane przez: Iwona75

Rosół orientalny z makaronem z brązowego...

Pachnący, aromatyczny rosół, idealny...

Rosół z zacierkami

Dodane przez: justi2401

Rosół z zacierkami

Mój smak dzieciństwa, pamiętam...

danie

Dodane przez: Babcia Tereska

ROSÓŁ Z KURY ROSOŁOWEJ

Pyszny rosół z domowej kury z makaronem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE