Wegański rosół z pieczonych warzyw z makaronem z cukinii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dużo dobrego słyszałam i czytałam o rosole z pieczonych warzyw. Owszem, jest bardzo smaczny, pachnie przepięknie, do tego ma cudowny, głęboki kolor. Oczywiście różni się od typowego rosołu na mięsie i kościach, jednak nie na minus.
Sam rosół jest tak prosty w przygotowaniu i tak szybki, że naprawdę warto go wypróbować :) Sprawdzi się również na diecie Dąbrowskiej - jest 100% wegański, zawiera same dozwolone warzywa i nie ma ani grama tłuszczu :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4-5 marchewek
    - 1 dużą lub 2 mniejsze pietruszki
    - kilka kawałków selera
    - 2-3 ząbki czosnku (pomiń jeśli nie lubisz)
    - 1 duża lub 2 mniejsze cebule
    - sól, pieprz
    - słodka czerwona papryka
    - 3-4 kulki ziela angielskiego
    - 2-3 liście laurowe
    - kilka ziaren czarnego pieprzu
    - kilka liści kapusty (ja użyłam pekińskiej)
    Dodatkowo:
    - cukinia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Wegański rosół z pieczonych warzyw z makaronem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojone warzywa. Oprószamy je solą, pieprzem, czerwoną papryką i obtaczamy w przyprawach.
    Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut.
  • 2. W garnku umieszczamy opieczone warzywa i liście kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i trochę soli. Ja cebulę włożyłam do sakiewki z gazy, żeby nie odcedzać później rosołu.
    Zalewamy około 3l zimnej wody i na niewielkim ogniu gotujemy około 50min do 1h.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy makaron z cukinii - cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plasterki - dobrze się tu sprawdza obieraczka do warzyw.
    Każdy z plastrów kroimy w cienkie nitki o dowolnej długości.
  • 4. Gotowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek na dosłownie dwie minutki.
    Następnie odlewamy i od razu wrzucamy do lodowatej wody, żeby przerwać proces gotowania.
    Odcedzamy jeszcze raz i mamy gotowy makaron :)
  • 5. Z rosołu wyjmujemy warzywa. Jeśli trzeba, dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy na gorąco z makaronem z cukinii, można posypać natką pietruszki :)


    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Rosół

To może cię zainteresować