Wegański rosłół z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka (najlepiej 5l) wlać 3 litry zimnej wody. Ustawić na małym ogniu. Kolejno wkładać w całości obrane i umyte warzywa: marchewki, seler, pietruszkę, czosnek oraz por.
2.Cebulę obrać i przypiec w całości nad ogniem. Dorzucić do garnka. Dodać suszone pomidory lub świeży, umyty pomidor (pomidor dodać w całości, zrobić jedynie lekkie nacięcie na górze). Włożyć suszone grzyby oraz przyprawy:
lubczyk, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, sól. Doprowadzić do wrzenia.
3.Następnie dodać olej oraz włożyć papryczkę chili (w całości razem z ogonkiem). Gotować około 20 minut. Wyłowić z z garnka papryczkę (jeśli ktoś lubi mocno pikantne dania może zostawić papryczkę na dłużej). Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem 2h.
4.Z gotowej zupy wyjąć warzywa i przecedzić wywar przez sito. Zagotować ponownie. Dodać posiekaną w plasterki marchew.
5.Pieczarki oczyścić i pokroić w cieniutkie plasterki (można do tego celu użyć mandoliny do warzyw). Dodać do wywaru i gotować jeszcze 15minut.
6.Osobno ugotować makaron. Podawać z bardzo gorąca zupą.
Komentarze