Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem wędzonych śliwek.

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Wyjątkowo smaczny pasztet, który zadowoli wymagające gusta nie tylko wegan, a również miłośników dań mięsnych.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 g brązowej soczewicy
    90 g kaszy jaglanej
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1 marchewka
    800 g cebuli
    4 ząbki czosnku
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    1/4 szklanki sosu sojowego
    2 łyżeczki suszonego majeranku
    2 łyżeczki suszonego lubczyku
    4 ziarna ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól, pieprz – do smaku
    ponadto:
    200 g wędzonych śliwek
    oliwa i tarta bułka – do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem wędzonych śliwek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet wegański 1. Soczewicę i kaszę ugotować osobno w lekko osolonym wrzątku i odsączyć. Orzechy lekko uprażyć i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, dodać ziele angielskie i liść laurowy, podsmażyć do zeszklenia na oliwie z oliwek, w trakcie smażenia dodać marchewkę utartą na tarce o dużych oczkach i posiekane ząbki czosnku. Po kliku minutach smażenia odstawić masę do wystudzenia. Następnie umieścić ją w misce malaksera, wyjąć ziele i liść laurowy, dodać ugotowaną soczewicę, kaszę, orzechy, resztę oliwy, sos sojowy i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Całość zblendować niezbyt dokładnie. Masę wymieszać, dodać majeranek, lubczyk i gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać i podzielić na dwie części. Dwie foremki (22x12 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, a boki wysmarować oliwą i obsypać tartą bułką. Na dno wyłożyć połowę masy, na to warstwę wędzonych śliwek, przykryć resztą masy i wyrównać powierzchnię
  • Pasztet wegański 2. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min w temp 180°C. Następnie odstawić do wystudzenia i stężenia.
  • Pasztet wegański 3. Po wystudzeniu rozkroić i delektować cię smakiem

Porady

U mnie szklanka ma zawsze 250 ml. Mój syn jest weganinem i po skosztowaniu tego pasztetu, ocenił, że jest to najlepszy pasztet wegański jaki dotychczas jadł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować