Weekendowe grillowanie

0 (0 ocen)

Szaszłyczki drobiowe i karkóweczka w ziołach

Składniki:

  • 70 dkg karkówki
    marynata:
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka posiekanych świeżych ziół
    (u mnie tymianek, oregano i bazylia)
    1 cebulka dymka
    5 łyżek oliwy
    3 łyżki octu winnego
    sól, pieprz
    papryka słodka
    pieprz kajeński
    szaszłyki:
    3 filety z udka kurczaka
    1 czerwona papryka
    1 mały bakłażan
    1 cebula czerwona
    4 ząbki czosnku
    4 ziemniaczki
    marynata:
    przyprawa do gyrosa
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka octu winnego
    sól, pieprz
    słodka papryka
    pieprz kajeński
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Weekendowe grillowanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę pokroić na plasterki lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dymkę posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Karkówkę Wymieszać z marynata i wstawić do lodówki na około 24 godziny. Po upieczeniu na grillu jest krucha i bardzo aromatyczna.
  • Bakłażan 2. Bakłażana pokroić w półplasterki, wrzucić na sito i posolić. Zostawić, żeby puścił sok. Mięso z udek pokroić na kawałki i zamarynować. Najlepiej dzień wcześniej.
  • Na szaszłyczki 3. Obgotowane ziemniaczki pokroić w plasterki, podobnie jak czosnek. Cebulę przekroić na 4 i jeszcze na pół i rozdzielić. Paprykę pokroić w kwadraciki.
  • Gotowe szaszłyki 4. Mięsko i warzywa nabijać na patyczki i piec na grillu do miękkości mięsa. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Karkówka Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować