Wędzony schab z tłuszczykiem

0 (0 ocen)

  • 120 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Bardzo smaczna wędlina, prosta w przygotowaniu i tania.

  • 120 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Schab wieprzowy bez kości z tłuszczykiem 1,4 kg
    czosnek
    liście laurowe 6
    ziele angielskie 10 ziaren
    peklosól 80 gram
    cukier 15 gram
    woda 600 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędzony schab z tłuszczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19avh1u 1. peklowanie na mokro, 4 dni:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Ilość peklosoli,cukru i wody podaje tabela Dziadka, w zależności którą opcję wybierzemy. Ja wybrałem opcję mniej słoną. Mieszamy i taką solanką sporządzam nastrzyk mięsa, a pozostałą zalewamy przygotowane mięso. Zalane mięso umieszczamy do lodówki. Podczas peklowania,mięso codziennie przewracamy.
  • Wędzony schab z tłuszczykiem 2. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny. Wędzimy w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza 1 godzinę, w temperaturze 80 stopni Celsjusza (podpiekanie) 1 godzinę, na zrębkach olcha/buk. Wyjmujemy uwędzony schab z gara w którym wędziliśmy i wieszamy na kiju na kilka godzin i ostudzony wkładamy do lodówki. Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce.

Porady

UWAGA!!! Wędzony metodą garnkową 2 godziny, w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza 1 godzinę, w temperaturze 80 stopni Celsjusza (podpiekanie) 1 godzinę, na zrębkach olcha/buk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować