wędzony schab z dzika

  • wyświetlono: 8001 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam smak domowych wędlin tylko takie goszczą na moim stole, są pracochłonne ale smak jest niepowtarzalny.

Kasja1986
  • 360min

Składniki

Schab w całości bez kości ok. 2,5 kg, użyłam schabu z dzika, ale można tak zrobić wieprzowninę
120 g soli peklowej
litr wody
ząbek czosnku
1 g cukru
ziarno pieprzu, ziele angielski, liść laurowy

strzykawka
siatka wędliniarska

Sposób przygotowania przepisu:

wędzony schab z dzika

  • 1. Peklowanie:
    Schłodzoną przefiltrowaną wodę mieszamy z solą i przyprawami, wszystko dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Mięso nastrzykuję solanką.
    Mięso przekładamy do naczynia, zalewamy solanką i przyciskamy obciążonym talerzem by było całe zanurzone w solance.
    Mięso peklujemy 5 dni, codziennie je obracamy i masujemy, co 2 dni zmieniamy wodę.
  • 2. Dzień przed wędzeniem suszymy mięso. Zlewamy całą solankę i pozostawiamy mięso do odcieknięcia. Mięso wkładamy do siatki wędzarniczej.
  • 3. Wędzimy w wędzarni około 6 godzin w temperaturze maksymalnie 70 stopni na drewnie z drzew liściastych najlepiej owocowych.
  • 4. Po uwędzeniu mięso studzimy, możemy je sparzyć we wrzątku, nie jest to konieczne jeśli mięso jest dobrze uwędzone.

Porady

Proporcje:
Ilość wody = masa mięsa x 0,4l wody.
Cukier = 1% masy solanki – na 1 litr 1 g cukru.
Ząbek czosnku na 1 litr wody.
Ziarno pieprzu, ziela angielskiego i lisic laurowy na 1 litr wody

Temperatura podczas peklowania nie powinna przekraczać 10 stopni C, gdyż mięso może się zepsuć.

Słoność mięsa możemy sprawdzić przed wędzeniem przez spróbowanie kawałka mięsa z najgrubszej części. Jeżeli jest zbyt słone, to można je wymoczyć w wodzie przez około 2 h.

Wędzimy w dymie nie bezpośrednio nad ogniem, gdyż mięso się spali oraz nad samym paleniskiem wydziela się dużo garbników, które nie są wskazane dla zdrowia.

W ten sposób w można uwędzić, szynki, schaby łopatki, boczki golonki wszystko wedle naszego upodobania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczyladziczyznadomowa_wedlina

Komentarze

Podobne przepisy

Schab wędzony

Dodane przez: danusia19671

Schab wędzony

Najsmaczniejsze są swojskie wędlinki

Bitki duszone w sosie z dzika

Dodane przez: Agnieszka Rec

Bitki duszone w sosie z dzika

Bardzo smaczne bitki ze schabu...

dziki ryż z kurczakiem i brokułową posypką

Dodane przez: tymiankowa

dziki ryż z kurczakiem

To bardzo zdrowy przepis na obiad....

żebra

Dodane przez: Kasja1986

Pieczone żeberka z dzika

Pyszne soczyste żeberka z dzika...

Gulasz paprykowo-pomidorowy z dzika

Dodane przez: Agnieszka Rec

Gulasz paprykowo-pomidorowy z dzika

Pierwszy raz robiłam gulasz z dziczyzny,ale...

schabowy

Dodane przez: Kasja1986

Schabowe z dzika

Schabowe z dzika mają bardziej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE