Wędzony pstrąg z woka

0 (0 ocen)

  • 25 min

Idealny dla poszukiwaczy nowych zaskakujących smaków. Rybka jest delikatna i bardzo aromatyczna.

  • 25 min

Składniki:

  • - płat pstrąga (oczywiście można spróbować na innej rybce)
    - 1/2 szklanki ryżu
    - 3-4 ziarenka ziela angielskiego
    - 3-4 ziarenka jałowca
    - skórka z 1 cytryny
    - 1 łyżeczka ziaren kolendry
    - 2 łyżki sypanej zielonej herbaty
    - 1 łyżeczka soli morskiej ( ja dałam różową himalajską)
    - 3 gałązki rozmarynu
    - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    - pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Wędzony pstrąg z woka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wędzony pstrąg z woka 1. Musimy bardzo szczelnie wyłożyć folią woka, a pokrywkę owinąć, by dym nie miał prawa uciekać. Ważne, żeby wok był czysty i suchy, inaczej folia przyklei się, a wok przypali. Teraz należy sprawdzić czy nasza konstrukcja (bambusowa mata, koszyczek czy patyczki) pozwoli nam na to, by ryba nie dotykała ryżu i ziół.
  • 2. Na dno woka wsypujemy mieszankę : ryżu, ziela, jałowca, skórki z cytryny, kolendry, herbaty, soli i rozmarynu. Zakładamy naszą ''konstrukcję''.
    W misce nacieramy rybkę pieprzem i oliwą i kładziemy ją na bambusową matę. Przykrywamy wszystko szczelnie i na małym ogniu wędzimy nasza rybkę. Po 15 minutach sprawdzamy czy jest uwędzona. Oczywiście czas wędzenie zależy od wielkości naszej ryby. Myślę, że duży kawałek wędzi się do 25 minut.

Porady

Możemy wędzić inne ryby, czy mięsa tym samym sposobem. Jeżeli zdecydujemy się na wędzenie mięsa to dobierzmy bardziej aromatyczne przyprawy i dodajmy ich więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować