Wędzona makrela w sałatce na ciepło

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Chrupiące ziemniaczki, czerwony burak i makrela serwowane na ciepło skropione wyrazistym, lekko kwaskowatym dressingiem.

  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z wedzonej makreli: 2 sztuki
    - ziemniaki duże: 2 sztuki
    - burak duży: 1 sztuka
    - Szczypiorek posiekany: 3 łyżeczki
    - sól: 1 łyżka
    DRESSING:
    - musztarda francuska: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - oliwa: 1 łyżka
    - woda: 1 łyżka
    - suszony koperek: 1 łyżka

Wędzona makrela w sałatce na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z makreli i buraka 1. Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości. Dzielimy na spore kawałki. Buraka w skórce gotujemy w osolonej wodzie do miękkości a ziemniaki gotujemy w mundurkach przez około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy dressing z musztardy francuskiej, soku z cytryny, koperku, oliwy i wody.
  • Sałatka z makreli na ciepło 2. Ugotowanego buraka obieramy za skóry i kroimy w paski. Ziemniaki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy aż staną się rumiane i miękkie. Serwujemy zaraz po zdjęciu z patelni układając na talerzu warstwami- ziemniaki, paseczki buraka, makrela i szczypiorek. Całość polewamy dressingiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy