Wędlina z jelenia w galarecie z marchewką i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ta wędlina robi się praktycznie sama, a efekt, który otrzymujemy jest zaskakujący - pyszna i elegancko wyglądająca wędlina. Po raz kolejny poszłam mocno na skróty. Wszystkie składniki wrzuciłam do worka do gotowania sous vide, zapakowałam próżniowo i ugotowałam na parze. Potem tylko worek ułożyłam w foremce i obciążyłam kilogramem mąki by po zastygnięciu cieszyć się pyszną wędliną. Dzięki temu, że cały proces obróbki był w jednym próżniowym worku cały smak został w środku. Jest jeszcze jeden duży plus, zmywanie naczyń ograniczone do minimum - tylko nóż i deska do krojenia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa z szynki jelenia lub sarny
    marchewka
    300 g fasolki szparagowej, miałam żółtą i zieloną(może być mrożona)
    opakowanie żelatyny(na 2,5 litra wody)
    ząbek czosnku
    kawałek imbiru, około 1 cm
    szczypta szafranu
    łyżka curry
    2-3 łyżki sosu sojowego
    sos worcestershire
    sól morska
    pieprz kolorowy
    opcjonalnie mała papryczka chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędlina z jelenia w galarecie z marchewką i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • próżniowanie 1. Mięso kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Marchewkę kroimy w cienkie słupki.Wszystkie składniki przekładamy do worka do pakowania próżniowego, przystosowanego do gotowania sous vide. Pakujemy próżniowo za pomocą pakowarki.

    Gotujemy na parze przez 40 minut. Worek z wędliną przekładamy do naczynia i układamy, tak by po zastygnięciu galareta miała ładny kształt. Obciążmy z wierzchu, by wszystkie kawałki mięsa, były zanurzone w galarecie. Ja obciążyłam kilogramem mąki. Odstawiamy w chłodne miejsce, by galareta stężała.
    Gdy galareta stężeje odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
    Galaretę kroimy w cienkie plastry i podajemy jako wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować