WĘDLINA DROBIOWA MOZAIKA

0 (0 ocen)

Domowe wyroby to najlepsze wyroby. Nic nie zastąpi Nam takiego aromatu i smaku, co domowa wędlina na kanapki.Jest to chude mięso, a więc zdrowe i śmiało można jeść do woli na kanapkach, a zwłaszcza, gdy tak dobrze kroi się. Pachnie przepięknie i na prawdę polecam.

Składniki:

  • mięso drobiowe gulaszowe ok. 800 g.
    filety z piersi kurczaka 2 szt.
    czosnek 2 ząbki
    sól peklowa 2 płaskie łyżeczki
    przyprawa uniwersalna bez konserwantów 1 łyżka
    majeranek 1 czubata łyżka
    pieprz mielony 1 łyżeczka
    żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna 1/2 szkl.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wędlina drobiowa mozaika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobiowe gulaszowe mielimy. Filety kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w misce. Dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, sól, pieprz, majeranek i przyprawę uniwersalną. Dokładnie wyrabiamy masę. Na koniec dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i ponownie dobrze wyrabiamy.
  • 2. Masę umieszczamy w szynkowarze. Szynkowar wsadzamy do lodówki na 24 h. Po upływie tego czasu wsadzamy szynkowar do dużego gara z gotującą się wodą ( wody powinno być na co najmniej 3/4 wysokości szynkowara ). Gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. Wyłączamy gaz i pozostawiamy szynkowar w garze jeszcze przez 10 min. Wyciągamy, studzimy i na noc wstawiamy do lodówki. Rano wędlinę wyciągamy z szynkowara i kroimy na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować